18 mei 2011

Het broekenverhaal

Enkele maanden geleden, naar het einde van de winter toe,  maakte ik mijn allereerste broek.  't Is te zeggen, een broek voor de jongste hier in huis, want eigenlijk kon hij wel een paar nieuwe broeken gebruiken.  Op bepaalde momenten lijken al die broeken plots net te kort geworden.  In combinatie met een aantal broeken met gaten in de knieën (wééééééééééral ...), had hij dus echt een paar nieuwe broeken nodig.  Ik dus aan de slag met de tips van Made.  Resultaat was deze broek in ribfluweel.

Ik had dus duidelijk niet zo'n ideaal patroon overgetekend van een bestaande joggingbroek, want uiteindelijk had ik bij het omslaan van de boord eigenlijk stof te kort.  De binnenkant is dus verre van prachtig afgewerkt !


Maar we lieten de moed niet zakken.  Een tweede broek dan maar, en waarom niet eens met een platte boord vooraan, kwestie van niet twee keer identiek hetzelfde te moeten maken, hé.


Resultaat werd een zwarte jeans, gerecupeerd uit een oude jeans waar ik toch al meer dan 10 jaar niet meer in kon (en waarbij we er ondertussen van uit kunnen gaan dat dat de komende 10 jaar wel ook niet meer zal lukken).Aangezien ik dezelfde lengte gebruikte als bij de ribfluwelen broek, maar bij de ribfluwelen broek er een omslagboordje had aangenaaid, was deze broek natuurlijk te lang voor de jongste.  De oudere broer had er dus een broek bij, even toch want volgend seizoen is die voor hem ook te kort.  Nu ja, hij heeft een jongere broer he, zo gaat dat dan.


Maar, het commentaar begon van beide broers te komen.  De broek zat wel goed, en ze waren er wel heel blij mee enzo, maar er zaten geen zakken in !


Op naar nummer 3 ...Nog een andere versie van Made.  De versie met eenvoudige zakken.  Maar dik in orde voor de jongens !  Alleen ja, weer een broek voor volgend jaar waarschijnlijk ...


En toen werden we wat overmoedig.  We dachten, laten we nu maar eens een echte jeans proberen, met alles er op en er aan : een verstelbare tailleband, zoals bij alle andere jeans in de kast, echte steekzakken, zoals bij alle andere jeans in de kast, een echte gulp, zoals bij alle andere jeans in de kast, de afwerking zoals bij alle andere jeans in de kast ...
Resultaat :

Een draagbare broek, maar ...

- ik denk dat ik wel twaalf uur intensief bezig geweest ben aan deze broek !  Dit komt er van als je de steekzakken drie keer opnieuw moet naaien omdat je eigenlijk niet weet hoe dat moet, maar het toch persé wil doen, of als de pijpen van de broek plots veel te wijd zijn (ook al had ik deze keer een echt patroon gebruikt uit een boekje uit de bib), en je dan achteraf via de buitennaad moet proberen dat terug recht te zetten.

- aan de gulp had ik ergens te ver ingeknipt, en moest daar dan extra stiksel op geven, als je dan beslist om een knalgeel stikgaren te nemen, valt dat natuurlijk extra op.- het knoopsgat is verticaal aangebracht en achteraf wees een ervaren naaister me erop dat dat eigenlijk horizontaal moet, tja ... als ik nu maar wat beter gekeken had naar al die andere jeans in de kast !
- en de opgestikte achterzak, die had eigenlijk meer afgerond moeten zijn ...

Dus toen had ik het even gehad met broeken, het werd trouwens veel warmer weer, en waren midseason-kortingen, dus een nieuwe gekochte jeans kwam erbij in de kast.

Maar deze week zag ik het weer helemaal zitten.  Via Grosgrain geeft Made het basis-broeken-patroon deze maand trouwens gratis weg.  Ja, ik zou nog eens een broek maken, de jongste kon eigenlijk wel een iets langere korte broek gebruiken voor een frissere lentedag.  Deze keer zou ik me niet meer laten vangen, ik zou het Made-patroon gebruiken.  En zie hier het resultaat :


Ik zal blij mogen zijn als de jongste er gans de zomer mee uit doet.  Hij heeft precies een legging aan, zo smal is deze broek voor hem.  Ik vroeg hem of we de broek maar niet meteen aan het neefje zou geven, maar daar was hij niet mee akkoord.  Hij wou die broek, en ze paste perfect, ze spande echt niet !  Ik denk dat dat als troost wel kan tellen !  Gelukkig !

1 opmerking: